Het gouden uurtje

De meest voorkomende term die je nu hoort wanneer je een shoot wilt boeken.
En eerlijk, logisch, want het is het mooiste deel van de dag.
Wanneer dat is? Een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang. 
Je krijgt dan prachtig zacht en warm licht.

 

Even terugkomend op het tijdstip van shooten waarom dat niet fijn is om dat midden op de dag te doen zoals beschreven in mijn vorige blog: knijpende oogjes, hard licht en schaduwkringen onder je ogen.

 

Hoe laat is Golden hour? Dit verschilt elke dag en seizoen, in januari is dit natuurlijk al heel vroeg, namelijk rond 15.30/16.00u maar in juni is dit pas om 21.00u. En zo is het ’s morgens ook: in de winter kun je nog makkelijk om 09.00/10.00u shooten maar in de zomer is zonsopkomst natuurlijk al rond 05:00u.

Locatie is ook erg bepalend. Zijn er bomen die de zon blokken, dan kun je ’s morgens wat later gaan of ’s avonds wat eerder. Ga je naar het strand, dan kies je de uiterste tijd omdat je dan volle zon hebt.

Wat nu als je kleine kindjes hebt met een gezinsshoot of familieshoot en je wilt heel graag tijdens Golden Hour een shoot doen op het strand van Zandvoort bijvoorbeeld. Dat blijft een lastige. Mijn advies is dan toch echt om ze ’s middags nog even een dutje te laten doen of in de auto onderweg.
De ervaring leert dat de meeste kinderen best onder de indruk zijn van het heel gebeuren en de locatie, dat ze de eventuele vermoeidheid vrij snel te boven komen.
Daarbij duurt een shoot met kindjes nooit langer van 1,5u want dan zijn ze er wel klaar mee.
Tijdens een shoot is er overigens alle ruimte om te spelen, knuffelen en even iets anders te doen wanneer ze geen zin meer hebben, dan leggen we gewoon een ander deel van het gezin vast of juist dat speelse moment.

 

Tijdens de herfst is Golden Hour trouwens ook spectaculair! De zon kleurt dan prachtig met de rood/bruin gekleurde bomen en dit kan dus ook al een stukje eerder (in oktober rond 18:00u).

 

Golden Hour shoots zijn dus absoluut aan te raden, zeker op mooie zandvlaktes bijvoorbeeld of het strand.
Helaas is en blijft het Nederland waar we wonen dus we kunnen niet garanderen dat het prachtig weer is. Maar ook met bewolking kan het schitterend zijn! Dit kan juist heel mooi diepte aan de foto geven.
Maar goed, wanneer het echt slecht is kan de shoot uiteraard altijd verzet worden in overleg.

 

Shoot ik dan helemaal niet buiten Golden hour? Jawel, want golden hour is zeker niet heilig maar dan is het vaak op locaties met bomen (zoals duinen of zandvlaktes) zodat je de schaduw wat kunt opzoeken. Maar toch zou mijn advies zijn: kies voor dat gouden uurtje. Vind je dat echt te laat voor een familieshoot bijvoorbeeld, kies van voor een shoot in de lente of herfst want dan kun je wel optimaal genieten van dat mooie licht maar kun je een stuk eerder op pad.

 

Hieronder een aantal voorbeelden van zwangeschapsshoots en een portretshoot tijdens Golden Hour in de zomer bij de Soesterduinen en Bloemendaal aan Zee, allemaal rond 21:00u gemaakt:

Zwangerschapsshoot bij de Soesterduinen
Strandshoot bij Zandvoort tijdens zonsondergang